Să cunoaștem rasele: VIZSLA

Vizsla – o rasă prietenoasă, căreia îi place să-și consume energia în aer liber, fie că vânează, fie că aleargă cu stăpânul. Vizsla este inteligent, activ, iubitor, super loial și se atașează foarte tare de stăpânul lui. Cea mai mare frică al unui Vizsla este să fie separat de familia lui, așa că, fii pregătit să te urmărească din cameră în cameră. Tânjește după atenție și după mângâierile stăpânului.

Photo: Fabiss Pet Residence, 06.01.2023

Aspect

Cu o construcție zveltă, blană roșcată și elegantă, urechi lungi și mătăsoase, ce îi scot în evidență expresia facială intensă și concentrată atunci când este la vânătoare și pe cea sensibilă și iubitoare, atunci când este acasă. Femelele Vizsla sunt de talie medie, 53-55 cm, cu o greutate de 20-25 de kg, în timp ce masculii ajung până la 55-60 cm și cântăresc până la 30 kg.

Temperament

S-ar putea ca atunci când aduci acasă un Vizsla, să nu mai beneficiezi de vreun moment privat în viața ta. Când este în repaus, este posibil să se sprijine de tine sau să se lungească pe picioarele tale.

Vizsla își poate începe cariera de vânătoare devreme,  poate vâna pe uscat sau pe apă și se știe că stă aproape de vânător. Nasul priceput se dovedește foarte util și are o memorie excelentă. Simțurile lui ascuțite îl fac și bun câine de pază, câine ghid, câine de detectare a drogurilor, câine de terapie și câine de căutare și salvare.

Îngrijire

Datorită blănii scurte, Vizsla necesită o întreținere destul de redusă în ceea ce privește toaletarea. Pentru că lasă păr, trebuie periat din când în când cu o perie de cauciuc pentru îngrijire, ce ajută mult. De asemenea, poate fi șters cu o cârpă umedă pentru a-l menține curat. O baie completă este necesară doar de 4 până la 5 ori pe an. Este important ca unghiile să fie scurte, urechile verificate frecvent pentru murdărie, ceară sau semne de iritare. Chiar dacă este crescut pentru vânătoare, Vizsla este un câine căruia îi place să rămână curat.

Pentru că nu are subpăr,  nu rezistă bine la temperaturi scăzute – va trebui să vă asigurați că este învelit pe timpul iernii.

Un Vizsla trebuie să locuiască într-o casă activă, cu un proprietar care se bucură de aer liber. Luați-l la plimbări, alergări, drumeții sau excursii de vânătoare – îi place, de asemenea, să înoate. Acesta este un câine care nu va tolera un stil de viață de canapea.

Vizsla este orientat spre oameni și ar prefera mai degrabă să petreacă timp cu tine acasă, decât în exterior pe cont propriu.

Puii au o energie nemărginită și sunt foarte agitați, necesitând supraveghere constantă. Când se plictisesc, încep să roadă, așa că, e bine să vă aprovizionați cu jucării, pentru a-i menține ocupați. Sunt foarte iubitori cu copiii pe măsură ce îmbătrânesc. Răsplătindu-i cu afecțiune și răsfăț, îi veți învăța să nu fure jucăriile copiilor. Vizsla pot fi, de asemenea, învățați să se înțeleagă cu pisicile și alți câini, dar nu ar trebui să fie într-o casă cu păsări de companie sau animale mici, cum ar fi iepurii și hamsterii.

Exercițiul este cheia pentru Vizsla. Are nevoie de multă mișcare. Îi plac sporturile canine, munca de terapie, plimbările lungi, alergările și jocurile. Dacă nu are suficientă activitate, va dezvolta comportamente nedorite. Și pentru că este o rasă de retriever, va roade orice. Asigurați-i multe jucării de mestecat pe care le rotiți în mod regulat, astfel încât să nu se plictisească și să treacă la mobilier.

Sănătate

O caracteristică atractivă a acestei rase este sănătatea, aceștia fiind în general câini sănătoși, în medie trăind între 12-15 ani. Câteva din afecțiuni potențiale de sănătate pentru care ar trebui să fie scanați sunt: alergii, epilepsie, displazie de șold, hipotiroidism, limfosarcom și boli oculare.

Asemănarea dintre Vizsla și stăpânul său

Alegerea unui câine este în întregime congruentă cu modul în care vedem lumea și stilul de viață pe care îl trăim.

Vizsla este în centrul familiei, este cel mai bun prieten. El va crede adesea că este mai mult decât acceptabil să doarmă în același pat, să stea pe canapea și să mănânce fericit de la masă. Îți va fi mereu alături, dorind mereu dragostea ta, așteaptând nerăbdător următoarea plimbare!

Cu trăsături ca cele menționate mai sus, este nevoie într-adevăr de un tip special de persoană pentru a deține un Vizsla!

Te regăsești și tu în următoarele afirmații?

1. ”ANTRENAMENT” ESTE PRENUMELE MEU!

Ca o coincidență perfectă, cel mai bun prieten al tău te însoțește la fiecare alergare și plimbare.

2. SUNT EXACT CA CEL MAI BUN PRIETEN AL MEU, ÎMI PLAC OAMENII!

De cele mai multe ori, proprietarii Vizsla sunt cei mai accesibili și mai sociabili proprietari de câini.

3. FRUMUSEȚEA ȘI ELEGANȚA SUNT PUNCTELE MELE FORTE!

Pentru că trăiești o viață atât de activă, remarcabilă și fericită, lucrul acesta se reflectă în ceea ce ești și ce faci!

4. MAI MULT DECÂT PĂR ROȘCAT PESTE TOT!

Vizsla, în ciuda blănii lor scurte, lasă păr! Pentru că au tendința de a fi lipiți de tine în orice moment, vei fi mai mereu plin de păr. Dacă nu sunt atașați de piciorul tău, vor să fie deasupra, dedesubt sau oriunde în jurul tău! 🙂

Tu ești afectuos sau Vizsla-ul tău te-a făcut mai afectuos?

Vizsla este motivul pentru care ai un stil de viață activ sau ai ales Vizsla în funcție de stilul tău de viață?

 

Photo: Fabiss Pet Residence, 31.12.2022