Să cunoaștem rasele: BRITISH SHORTHAIR

Una dintre cele mai populare rase de pisici din lume, British Shorthair este numită corespunzător. Pisicile din această rasă se disting prin blana lor groasă și scurtă de pluș, precum și prin felul lor de manifestare. Sunt pisici de familie ideale, se bucură când sunt alături de stăpânii lor, dar ar putea face nazuri atunci când sunt îmbrățișate prea mult.

Această rasă frumoasă vine într-o mare varietate de culori și modele, dar tradiționalul British Shorthair este învelit în blană albastră. Partea cea mai bună: această pisică de talie medie spre mare are puține probleme de sănătate.

Istorie

British Shorthair este o rasă antică despre care se crede că descendă direct din pisicile aduse în Anglia de invadatorii romani. Au fost folosite pentru a controla paraziții și s-au răspândit rapid în toată țara ca pisici de stradă și de fermă. În curând, personalitatea lor calmă și încrezătoare i-au determinat pe oameni să le primească în casele lor (și în poală).

La sfârșitul anilor 1800, un crescător de pisici dedicat, pe nume Harrison Weir, a început să dezvolte oficial British Shorthair prin încrucișarea diferitelor feline. Rasa a fost definită în secolul XIX-lea, pisicile British Shorthair fiind prezentate la show-ul de pisici din 1871 de la Crystal Palace.

După Primul Război Mondial, rasa a fost îmbunătățită prin încrucișarea cu pisici persane, albastre rusești, Chartreux franceze și domestice cu păr scurt. În cele din urmă, în anii 1970, British Shorthair a primit recunoaștere oficială pe tot globul.

Aspect

Pe lângă faptul că sunt prețuite pentru atitudinea lor degajată, sunt îndrăgite și pentru blana lor densă.

Dar, în afară de blana albastră obișnuită, această rasă este ușor de recunoscut datorită picioarelor groase, pieptului larg, capului rotunjit și obrajilor dolofani. Pisicile British Shorthair cu blană albastră au ochi portocalii-chihlimbar îndrăzneți, dar cele cu blana în alte culori, pot avea ochi verzi, cupru, chihlimbar sau albaștri.

Photo: Fabiss Pet Residence, 30.07.2022

Doar un periaj scurt o dată pe săptămână este tot ceea ce este necesar pentru a menține blana acestor pisici magnifice. British Shorthair este o rasă mare de pisici, masculii pot înclina cântarul la 17 kilograme.

Temperament

Pisicile British Shorthair sunt imbatabile când vine vorba de temperament: sunt vioi, prietenoase, fără a fi arogante și sunt deștepte, fără a simți nevoia să se laude că au descoperit cum să deschidă frigiderul. Aceste pisici vor trata fiecare membru al familiei, inclusiv câinii și alte pisici, ca pe un prieten apropiat, mai ales dacă au beneficiat de socializare încă de când au fost puiuți.

Această rasă iubește distracția la fel de mult ca o noapte de leneveală în fața televizorului. Pisicile British Shorthair au un tip de personalitate ambivert: se bucură de atenție, dar prețuiesc și spațiul personal.

Cerințe de trai

La fel ca majoritatea pisicilor, nu sunt foarte pretențioase în ceea ce privește locul în care trăiesc, atât timp cât au stăpâni iubitori care interacționează cu ele. O fire jucăușă dar totodată pot și lenevi la soare toată ziua, ceea ce înseamnă că sunt mereu pregătite pentru un joacă, dar nu va trebui să vă faceți griji că vor avea probleme în timp ce sunteți la serviciu (mai ales dacă le oferiți câteva jucării pentru divertisment).

Deoarece British Shorthair este o rasă mai mare de pisici, asigurați-vă că achiziționați litiera supradimensionată atunci când acestea ajung la maturitate. O regulă bună de urmat: ar trebui să fie la fel de lată ca pisica dvs. de la nas până la baza cozii și aproximativ jumătate mai lungă.

Photo: Fabiss Pet Residence, 30.07.2022

Îngrijire

Spre deosebire de pisicile cu păr lung, pisicile British Shorthair nu necesită foarte mult efort din partea dvs. pentru a arăta bine. Blana lor scurtă, moale și densă necesită doar periaj săptămânal pentru a îndepărta părul și celulele moarte ale pielii. Dar, în cea mai mare parte, acestea fac o treabă bună  singure, păstrându-se curate.

Ca și alte rase, British Shorthair au nevoie de tăiere frecventă a unghiilor, verificarea urechilor și îngrijire dentară, precum și de vizite regulate la medicul veterinar. De asemenea, este important să păstrați litiera curată, astfel încât să nu își bage nasul acolo.

Sănătate

British Shorthairs este o rasă mare, sănătoasă, care poate trăi până la 20 de ani. Cu toate acestea, sunt susceptibile la anumite probleme de sănătate, așa cum sunt toate rasele.

Aceste pisici pot fi predispuse la o afecțiune numită cardiomiopatie hipertrofică, care este o îngroșare a pereților musculari ai inimii pisicii; acest lucru cauzează dificultăți de respirație, letargie și pierderea poftei de mâncare la animalele mai în vârstă. Și, similar altor rase, British Shorthair poate dezvolta probleme ale tractului urinar și ale rinichilor.

Pentru a preveni dezvoltarea problemelor de sănătate, asigurați-vă în primul rând că luați pisicile de la un crescător care folosește adulți sănătoși. Iar în al doilea rând, duceți pisicile la veterinar o dată pe an pentru un control!

Pe lângă controalele regulate de sănătate, exercițiile fizice joacă un rol important în viața acestora. Aceste pisici au energie, dar nu sunt atât de active, așa că se pot îngrășa prea mult (mai ales în ultimii ani), dacă nu dezvoltați strategii care să le mențină active. Jucăriile interactive, baghetele de pescuit, mingile, laserele și structurile de cățărare, toate vă vor ajuta să vă mențineți pisicuțele în formă.