Bolul de apă și cel de hrană al animăluțelor – obiecte cu grad înalt de risc

Știați că bolurile de apă și hrană al animalelor de companie sunt obiecte cu grad înalt de risc pentru sănătatea acestora? Mâncarea murdară și bolurile cu apă pot duce la paraziți, afectându-ți animalele de companie și gospodăria.

Știm cu toții că apa curată și proaspătă este vitală pentru o sănătate bună. Având în vedere acest lucru, probabil că umpleți vasul de fiecare dată când nivelul apei scade. Dar, acest lucru nu este suficient pentru a asigura o sănătate bună. Doar completarea nivelului apei nu face nimic pentru a controla bacteriile dăunătoare sau chiar toxinele care pot pândi în apă.

Ce „bug-uri” ar putea pândi în bolul cu apă al animalului tău de companie?

Leptospiroza:

Leptospiroza este o infecție deosebit de urâtă, care poate fi fatală. Este, de asemenea, o infecție perversă, deoarece semnele pot varia de la tulburări de stomac ușoare care durează săptămâni până la luni, până la insuficiență hepatică și renală acută care sunt fatale în câteva ore.

Giardia Lamblia:

Acest parazit unicelular vă poate fi cunoscut mai bine ca „diareea călătoarei”. Poate infecta și oamenii, nu doar animalele de companie! Atunci când apa infectată este băută, parazitul trece în intestin, unde se multiplică. Odată ce a ajuns în intestin, se atașează de mucoasa intestinală, căreia îi modifică funcția normală și intră în competiție pentru nutrienții importanți. Unii câini nu prezintă simptome, dar alții pot dezvolta boală și scădere în greutate, pe lângă diaree.

Cryptosporidium:

Cryptosporidium este similar cu Giardia, dar mult mai dur. Parazitul este greu de eradicat datorită rezistenței sale la mulți dezinfectanți pe bază de clor. Cu toate acestea, poate fi distrus prin congelare sau fierbere.

Alga verde-albăstruie:

Cianobacteriile, cunoscute și sub numele de alge albastre-verzi, sunt o formă de bacterii producătoare de toxine. Această toxină poate afecta orice mamifer (da, inclusiv oamenii), provocând leziuni ale nervilor și ficatului.

Așa că, nu lăsați câinele să înoate în apă murdară sau să bea din recipiente cu apă „învechită” – dați-i ceva proaspăt și spălați bolurile des.

Photo: Fabiss Pet Residence, 20.01.2023