Animalele de companie și artificiile

Nu este un secret că focurile de artificii pot fi înfricoșătoare pentru animale. Există însă câteva sfaturi și trucuri care vă pot ajuta.

Cum să calmezi câinii în timpul artificiilor?

 

Înainte de începerea sezonului de artificii

Planificarea din timp poate ajuta animalele de companie să facă față sezonului artificiilor. Înainte de începerea sezonului artificiilor, oferiți-i animăluțului un refugiu sigur. Acest refugiu ar trebui să fie într-o zonă liniștită, așa că alegeți una dintre cele mai liniștite camere din casă – un loc în care să se simtă în control.

Antrenați-vă câinele să asocieze zona respectivă cu experiențe pozitive. Cu timpul, câinii pot afla că acest loc este sigur și plăcut. Este important ca animăluțul vostru să aibă acces la acest refugiu în orice moment – chiar și atunci când nu sunteți acasă.

Cea mai comună măsură pentru a ajuta la relaxare sau la pregătirea animăluțului pentru sezonul artificiilor este muzica.

Când încep artificiile

  • Țineți întotdeauna câinii și pisicile înăuntru atunci când se lansează artificii.
  • Plimbați-vă câinele în timpul zilei pentru a evita perioadele în care este posibil să se declanșeze artificii.
  • Închideți ferestrele și draperiile pentru a izola fonic dar și vizual explozia artificiilor.
  • Puneți muzică sau porniți televizorul pentru a acoperi zgomotul artificiilor.
  • Oferiți-i jucării și alte lucruri de care să se bucure în refugiu.
  • Evitați să vă lăsați animăluțul de companie singur în timpul unor astfel de evenimente potențial supărătoare.
  • Încercați să vă jucați cu o jucărie pentru a vedea dacă acesta vrea să se alăture, dar nu-l forțați să se joace.
  • Nu duceți niciodată câinele la un foc de artificii! Chiar dacă nu latră sau scâncește la zgomot, nu înseamnă că este fericit. Gâfâitul și căscatul excesiv pot indica faptul că acesta este stresat.
  • De asemenea, puteți discuta cu medicul veterinar despre difuzoarele cu feromoni. Acestea dispersează substanțe chimice calmante în cameră și pot fi o opțiune bună pentru animalele de companie.

Fobia de artificii este o afecțiune tratabilă și animalele nu trebuie să sufere în fiecare an. Cereți sfatul medicului veterinar care, dacă este necesar, vă va putea îndruma către un specialist în comportamentul animalelor. Nu vă pedepsiți niciodată animalele de companie când sunt speriate, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească lucrurile pe termen lung.