Deparazitarea externă a câinilor și pisicilor: O necesitate înainte de sezonul cald

Odată cu apropierea sezonului cald, proprietarii de animale de companie trebuie să acorde o atenție sporită îngrijirii sănătății partenerilor lor necuvântători. În rândul măsurilor preventive esențiale se numără și deparazitarea externă a câinilor și pisicilor. Această procedură nu numai că ajută la protejarea animalelor împotriva paraziților externi, ci contribuie și la menținerea sănătății publice.

Ce este deparazitarea?

Deparazitarea este procesul prin care se elimină paraziții care infestează organismul sau suprafața corporală a animalelor. Există două tipuri principale de deparazitare: internă și externă.

Deparazitarea internă elimină paraziții care trăiesc în interiorul corpului, cum ar fi viermii intestinali, iar deparazitarea externă țintește paraziții care trăiesc pe corpul animalelor, precum puricii, căpușele și păduchii.

Importanța deparazitării externe

Paraziții externi nu doar că provoacă disconfort și iritații animalelor de companie, dar pot fi și vectori pentru diferite boli. Puricii pot transmite helminte, în timp ce căpușele sunt cunoscute ca vectori pentru boli grave cum ar fi boala Lyme și babesioza. Prin urmare, deparazitarea externă devine o necesitate nu numai pentru sănătatea animalelor, dar și pentru prevenirea transmiterii acestor afecțiuni către om.

Când se recomandă deparazitarea externă?

Cu toate că paraziții pot afecta animalele de companie pe tot parcursul anului, primăvara și vara riscurile cresc considerabil datorită activităților mai frecvente în aer liber și a ciclului de viață al paraziților, favorizat în condiții de temperaturi ridicate. Deparazitarea trebuie realizată regulat, dar cu o atenție deosebită înainte de sezonul cald, când câinii și pisicile sunt mai vulnerabili.

Cum se realizează deparazitarea externă?

Există o varietate de produse și metode prin care puteți realiza deparazitarea externă a câinilor și pisicilor. Este esențial să alegeți un produs adaptat speciei, vârstei și stării de sănătate a animalului dumneavoastră de companie:

1. Spot-on (pipete): se aplică pe pielea animalelor, de obicei în zona cefei, și asigură protecție împotriva paraziților pentru o perioadă determinată de timp.
2. Șampoane și spray-uri antiparazitare: sunt soluții pe termen scurt și necesită aplicări repetate pentru a oferi o protecție eficientă.
3. Zgardă antiparazitară: oferă protecție pe termen lung, până la câteva luni, fiind impregnată cu substanțe repelente.
4. Pudre și talcuri antiparazitare: mai puțin utilizate în prezent, sunt metode tradiționale care au efect imediat, dar cu durată limitată de protecție.

Alegerea metodei potrivite

Este recomandat să consultați medicul veterinar înainte de a alege metoda de deparazitare pentru că acesta cunoaște cel mai bine nevoile specifice ale animalului dumneavoastră de companie. Factori precum vârsta, greutatea, istoricul medical și stilul de viață, sunt esențiali în determinarea celei mai sigure și eficiente metode de deparazitare.

Planificarea deparazitării

Ideal este să stabiliți un calendar de deparazitare cu ajutorul medicului veterinar. Adesea, deparazitarea externă se face la un interval de 1-3 luni, dar frecvența poate varia în funcție de produs și de necesitățile specifice. A avea un program regulat este vital pentru a menține protecția optimă.

Confruntarea cu rezistența la paraziți

O problemă în creștere cu privire la deparazitare este rezistența paraziților la tratamentele antiparazitare. Acest fenomen se poate dezvolta prin utilizarea necorespunzătoare a produselor, cum ar fi subdozarea sau schimbarea frecventă a produselor fără consultarea medicului veterinar. Urmărirea unei strategii de deparazitare corespunzătoare este esențială pentru eficacitatea pe termen lung a acestora.

Îngrijirea sănătății prietenilor noștri necuvântători presupune responsabilitate și atenție continuă, iar deparazitarea externă a câinilor și pisicilor înainte de sezonul cald este o parte crucială a acestei îngrijiri. Implementarea unui program de deparazitare eficient și consultarea regulată cu medicul veterinar sunt esențiale pentru a proteja sănătatea animalelor de companie și a preveni răspândirea paraziților.

Nu uitați, prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul, iar deparazitarea regulată este baza unei vieți sănătoase și fericite pentru prietenii noștri patrupezi.

Fabiss Pet Residence, 25.02.2024