Beneficiile surprinzătoare ale câinilor de terapie

Photo: Fabiss Pet Residence, 24.09.2022

Ați interacționat vreodată cu un câine de terapie? Acești câini oferă mai mult decât compania lor plăcută – oferă, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate. De la reducerea anxietății până la a ajuta la reabilitarea fizică, este clar că, câinii de terapie sunt o resursă valoroasă.

  • Beneficii mentale

Câinii au o capacitate naturală de a-i face pe oameni fericiți. Celor care au dificultăți de socializare sau se simt singuri, le facilitează interacțiunea cu ceilalți și au capacitatea de a-i alina pe cei care au nevoie.

Câinii sunt, de asemenea, acolo pentru a vă ajuta fără a judeca, iar afecțiunea lor este necondiționată. Efectele câinilor de terapie variază de la reducerea stresului și a anxietatății până la creșterea stimei de sine.

  • Beneficii fizice

Terapia canină în centrele de îngrijire a celor vârstnici, le permite acestora să participe la plimbatul câinilor, care combină activitatea fizică cu partea afectivă, creându-se o legătură între aceștia. Pettingul unui câine de terapie, de exemplu, poate ameliora tensiunea, poate regla sistemul cardiovascular și chiar poate reduce tensiunea arterială.

Prin activități precum jocul și îngrijirea câinilor de terapie, aceștia ar putea beneficia, de asemenea, de menținerea controlului motor fin și a agilității fizice.

  • Beneficii emoționale

Mulți dintre noi experimentăm singurătatea sau tristețea. Unul dintre cele mai uimitoare beneficii ale câinilor de terapie este capacitatea lor de a atenua sentimentele de izolare și disperare. Emoțiile negative sunt înlocuite cu dragostea și afecțiunea acestora.

Cum functioneazã și cine poate beneficia de terapie asistată de animale?

Obiectivele terapiei cu câini ar putea varia, iar acestea vor influența modul în care este implementată. În funcție de boală și de tipul de ajutor necesar, se pot modifica forma de terapie și obiectivul acesteia.

Incluse sunt:

-persoanele care primesc tratamente pentru cancer;

-persoane cu demență, anxietate, sindromul Dowun, autism;

-tulburarea de stres posttraumatic (PTSD);

-persoane cu boli de inimă etc.

La persoanele cu o varietate de afecțiuni, un câine de terapie poate:

-reduce considerabil durerea, stresul, tristețea și oboseala;

-oferi ușurare și scăderea severității durerii;

-ajuta la dobândirea capacităților psihosociale și comportamentale;

-ajuta la îmbunătățirea motivației pentru activități, inclusiv exerciții fizice și interacțiune socială.

Persoanele care sunt diagnosticate cu afecțiuni nu sunt singurele care pot beneficia de terapie asistată de animale. Un câine de terapie este, de asemenea, recomandat în situații non-medicale pentru a ajuta indivizii în a face față stresului și anxietății, îmbunătățind sănătatea mintală prin interacțiune și implicare.

Care sunt ce mai buni câini de terapie?

Cu unele antrenamente, fiecare rasă prietenoasă ar putea deveni un câine de terapie. În general, câinii de terapie cei mai des întâlniți sunt Golden Retrievers, Poodles Standard, St. Bernards, Labrador Retrievers și Border Collie.

Photo: Fabiss Pet Residence

Înainte de a fi recunoscuți ca și câini de terapie, aceștia sunt antrenați și monitorizați pentru sensibilitatea lor la factori de stres, cum ar fi zgomote puternice, acțiuni bruște sau echipamente.

Photo: Fabiss Pet Residence

Există riscuri posibile?

Deși terapia cu animale de companie poate fi benefică pentru unele persoane, este posibil să nu fie adecvată pentru oricine. Anumiți oameni sunt sensibili la animalele și, uneori, sunt alergici la blana acestora sau pot fi speriați sau incomozi în jurul animalelor.

Concluzie

Beneficiile câinilor de terapie sunt vaste și variate. Câinii pot oferi sprijin emoțional, asistență fizică, oportunități de socializare, le asigură copiilor cu dizabilități de învățare, curajul să citească cu voce tare.

În cadrul Fabiss Pet Residence organizăm activități de terapie asistată de animale, la care sunteți așteptați, dacă simțiți că puteți beneficia de astfel de activități.